Förbered dig inför din resa till Malaysia

Det är många blickar som årligen riktas mot den soliga och paradisliknande förbundsstaten Malaysia i sydöstra Asien. Varför? Jo, för att Malaysia har så mycket att erbjuda i kombination med svårslagna vyer var än i landet du befinner dig. Med allt från turkosa vatten, vita sandstränder och frodiga djungler till intressanta och pulserande städer är det lätt att semesterschemat snabbt blir fullbokat. Vad för slags information och fakta om Malaysia kan vara bra att veta innan man beger sig av? Det kommer vi ta upp här!

Läs mer: Våra resor till Malaysia

Så här ser Malaysias flagga ut

Malaysia består av två delar, Malackahalvön och Borneo, där Sydkinesiska havet skiljer dem åt. Befinner du dig på Malackahalvön kommer du att ha Singapore i söder och Thailand i norr, men om du åker över till Borneo gränsar landet till Indonesien och Brunei. Oavsett vilken ö du väljer att åka till kommer du att kunna njuta av ett landskap som har många likheter. På båda platserna finns det slättland mot den vackra kusten och täta skogar och magiska berg som sträcker sig mot inlandet.

Läs mer: Om Malysia

Den vackra, ombytlig och varierande naturen inbjuder till härliga semesteraktiviteter av både lugn och äventyrlig karaktär oavsett om du söker spännande djurliv under vattenyta, vill skämma bort dig med sol och bad på ständerna, gå på upptäcktsfärd i djungeln eller bege dig upp på Malaysias högsta bergstopp, Mount Kinabalu, som når 4 095 meter ovanför vattenytan. Detta berg är för övrigt inte särskilt svårt att bestiga vilket gör att det inte behövs några förkunskaper i bergsklättring för att nå toppen och beskåda en magnifik utsikt.

Läs mer: Om Borneo

Mount Kinabalu, bra att veta inför resan
Mount Kinabalu

En tillbakablick i historian 

Några historiska fakta om Malaysia. Malaysias var i britternas händer fram till 1957 då de tillslut blev självständiga. Staten Malaysia bildades 1963 och innefattade då Öst- och Västmalaysia samt Singapore. Denna treenighet varade dock inte länge utan bara två år senare uteslöts Singapore, något som sägs ha påverkat stämningen mellan länderna. Idag är det ön Borneo och Malackahalvön som tillsammans kallas för Malaysia och landets huvudstad, som också är landets största stad, heter Kuala Lumpur. Det officiella språket som talas i landet är malajiska.

Malaysia på kartan

Befolkning och religion

Det bor ca 31,6 miljoner invånare i hela Malaysia och ca fyra femtedelar av invånarna bor i Västmalaysia, framför allt på västkusten. Malaysia har flera religioner men ungefär tre femtedelar av befolkningen är muslimer, vilket gör islam till landets statsreligion. Cirka hälften av Malaysias befolkning är malajer, 23 procent kineser, 12 procent ursprungsfolk, 7 procent indier. De talar olika språk och tillhör olika religioner. Det råder religionsfrihet, vilket också är lätt att se, speciellt i huvudstaden Kuala Lumpur där du kan strosa längs gatorna och se både indiska och buddistiska tempel, kyrkor och moskéer som ligger sida vid sida. Detta är för övrigt en imponerande och multikulturell stad som du verkligen inte vill missa! Flest invånare utövar islam som därför har en framträdande roll framför de andra religionerna. 

Viktiga saker att tänka på innan du åker

Pass

Innan du börjar planera din resa, och framförallt innan du bokar den, bör du kika på passet. Det är nämligen viktigt att passet är giltigt i minst sex månader från och med det datum som du landar på flygplatsen. Ska du resa runt mellan de två öarna behöver du ta med passet eftersom inspektion förekommer.

Fakta om Malaysia – Visum

Om du stannar mindre än 3 månader i Malaysia

Bra fakta om Malaysia är vad som gäller om visum. Som västeuropé behöver du inte tänka på detta, förutsatt att du stannar i mindre än tre månader. Du får en visumstämpel i passet när du anländer till Malaysia. Detta gäller för de flesta länder i Västeuropa samt USA och Australien. Det är viktigt att vara medveten om tremånadersgränsen då du kan få böter, eller i värsta fall fängelse, om du skulle överskrida tiden.

Om du stannar mer än 3 månader i Malaysia

Vet du om att du kommer att stanna längre är det enklast att du ansökar om visum före din avresa. Kontakta i så fall Malaysias ambassad. Får ändrade planer under din resa i Malaysia kan du kontakta den närmaste malaysiska diplomatiska delegationen. Detta är dock en jobbig process och garanterar inte ett godkännande. Lättaste är att lämna landet efter 3 månader, resa runt i de närliggande länderna, och sedan återvända för att stanna i 3 månader till.

Läs mer: Kontrollera aktuella visumregler

Fakta om Malaysia, THE STADTHUYS - MELAKA
The Stadthuys – Melaka

Säkerhet & försäkring

Trafiksäkerhet

Även säkerhet och rätt försäkringar är viktiga saker att ha i åtanke inför en resa till Malaysia. Sjukvården i Malaysia håller hög standard men kan riskera att bli en dyr historia ifall du inte är försäkrad under din resa. I Malaysia finns det ett annat tänk kring bland annat trafiksäkerhet och trafikreglerna skiljer sig en del gentemot de europeiska, vilket är viktigt att vara uppmärksam på. Det kan vara bra att känna till att reglerna för att köra motorcykel är ganska fria och en mc-förare får i princip köra hur som helst. Skulle en olycka mot förmodan inträffa är nödnumret 999 och det är helt gratis i hela landet.

Vaccinationer

Met fakta om Malaysia som är bara att veta om är vaccinationer. De viktigaste vaccinationerna inkluderar Hepatit A och B, tyfus samt bland annat stelkramp och mässlingen. Vaccinationerna kan variera lite beroende på hur länge du planerar att stanna och vilka områden du ska besöka. Rådfråga därför alltid en läkare minst 4–8 veckor innan du reser. Tänk också på att alltid skydda dig så gott du kan mot myggor. De kan sprida flertalet sjukdomar som bland annat malaria, denguefeber, japansk encefalit och chikungunya.

Läs mer: Rekommenderade vaccinationer 

Bra att veta inför resan till Malaysia
Nasi Goreng

Fakta om Malaysia – Valuta, kontanter & kort

Valutan

Snart har vi täckt de mest väsentliga bitarna du behöver ha koll på både innan och under din resa, men det kan också vara bra att vara medveten om Malaysias valuta och hur det fungerar att handla i landet. Valutan i Malaysias heter ringgit och har valutakoden MYR. 100 svenska kronor motsvarar ungefär 39,73 MYR, och 1 MYR, eller ringgit, den delar du sedan in i 100 sen. Det är främst kontanter som gäller i landet så det kan vara smart att ta ut det du behöver och växla dina pengar redan innan du åker, eller ta ut pengar när du väl är på plats.

Kolla upp: Aktuell valutakurs

Kontanter & bankomater

På de flesta turistorterna finns det många bankautomater som är öppna dygnet runt. Skulle du ta med dig motsvarande USD10 000 eller mer än så, måste du deklarera detta i tullen. Det går även att betala med kort på en del hotell, butiker och restauranger i de större städerna. Besöker du en mindre ort bör du ta det säkra före det osäkra och satsa på kontanter. Det är väldigt billigt att leva i Malaysia så du får mycket valuta för pengarna. Prisnivån är mycket lägre än i Sverige så det går att leva relativt bra och billigt som turist, men som alltid, det finns olika prislägen beroende var du väljer att bo och äta. 

Fakta om Malaysia – ta dig runt i landet

Ta dig runt på fastlandets storstäder

När allt är bokat och fixat och du anländer till Malaysia kommer du förmodligen känna av lite jetlag. Tidsskillnaden är nämligen +6 timmar under sommaren och +7 timmar under vintern. Det finns 6 stycken internationella flygplatser i Malaysia och transportmöjligheterna inom landet är både enkla, smidiga och billiga. Det går att ta sig fram med både bussar, tåg, bilar och taxi i alla större städer. Att hitta taxi är väldigt lätt och många människor väljer att använda appen Grab för att snabbt och smidigt få tag på taxi.

Ta dig runt i Malaysia, bra att veta inför resan till Malaysia, fakta om Malaysia
Ta dig runt på Borneo och på landsbygden

På Borneo, lite utanför städerna, är motordriven transport dock svårare att få tag på och det bästa alternativet är då att promenera, vilket ger dig alla möjligheter att få upptäcka landets vackra landskap på nära håll. Med denna fakta som underlag återstår nu bara det roliga. Nämligen att planera för din resa till denna tropiska pärla i Asien. Det behagliga vädret, den fascinerande naturen, de vidsträckta stränderna och de spännande städerna väntar på att få utforskas av dig. En bunt kontanter på fickan kommer att underlätta din resa och med rätt sorts vaccinationer kommer du att känna dig trygg och säker. Malaysia är landet med de många fascinationerna.  

Borneos regnskog, bra att veta inför resan, fakta om Malaysia

Läs mer: Bästa tiden att besöka Malaysia & Borneo

Sugen på en Malaysiaresa? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!