Har det äntligen blivit dags att resa till Malaysia?

En resa till Malaysia – Drömresan som både innehåller sol och bad, äventyr, storstadspuls, fantastisk natur och fascinerande djurliv. Denna soliga och varma destination är ett smultronställe för såväl backpackers och familjer som lyxresenärer. Detta mycket tack vare landets enorma variation i både landskap och aktiviteter.

Halvön Malacka och ön Borneo som tillsammans utgör Malaysia bjuder på fantastiska äventyr och ögonblick som kommer att ge dig härliga semesterminnen. En solig semester gör gott för både kropp och själ och tillåter dig att göra ett avbrott från vardagen för att sedan återvända med fulladdade batterier. Så för dig som har bestämt sig för att göra en Malaysia resa kommer här lite tips på vilka platser som är ”ett måste” att planera in.

Här kan du läsa mer om våra resor till Malaysia

Kuala Lumpur

Låt oss börja med Malaysias häpnadsväckande huvudstad, som för övrigt också är den största staden i landet. För bara 150 år sedan grundades Kuala Lumpur av 87 kinesiska gruvarbetare. På en liten och lerig flodstrand, något som är svårt att föreställa sig när man befinner sig mitt i denna multikulturella och storslagna stad som idag anses vara en av världens intressantaste. Faktum är att namnet Kuala Lumpur betyder just Det grumliga sammanflödet, vilket kommer från att staden grundades där dessa grumliga floder som flyter samman där. 

Kuala Lumpor, Petronas Twin Tower

För att komma till Kuala Lumpur behöver du ta dig till halvön Malackas västra sida. Staden ligger mitt i en dal omgiven av vackra och ståtliga berg som ger utsikten många pluspoäng. Klimatet här är ekvatorialt vilket betyder att du får mycket sol och värme och ett ganska fuktigt klimat hela året runt. Regnperioderna sker mellan augusti och november och staden har i genomsnitt 200 regndagar per år. Men med en medeltemperatur på lite över 25 grader och tillräckligt med soltimmar kommer du att kunna upptäcka denna fantastiska stad utan att du störs av allt för mycket av regn. 

Läs mer: Mer information om Kuala Lumpor

Penang

Här har du en av Malaysias största öar som årligen lockar mängder av turister. Ön är känd som Malaysias matparadis så om du vill njuta av både vackra miljöer, behaglig temperatur och delikat mat ska du besöka Penang

Den största staden på denna ö är George Town, ett namn som du säkert redan känner till. Staden är minst sagt imponerande och här finner du även flertalet kyrkor, tempel, moskéer och kolonialhus från 1800-talet. Men staden är även känd för sin gatukonst som är världsberömd. Är du sugen på att ta en paus från badsemestern och shoppa lite finns det numera riktigt bra shoppinggallerior både i och utanför staden. George Town är dessutom centrum för hela Malaysias matparadis och du lär inte behöva vandra längs gatorna hungrig särskilt länge. Med mat från världens alla hörn på menyerna kommer du snabbt att vänja dig vid matkoma och smaker som överraskar alla dina sinnen. Kort sagt, är du sugen på en fantastisk resa med kulinariska inslag kommer Penang definitivt att lämna dig mätt och belåten.

Res till Malaysia och George Town

Läs mer: Penang

Langkawi

Langkawi är en populär destination i Malaysia. Många som bokar sina Malaysia resor har som avsikt att besöka detta paradis. Langkawi är nämligen Malaysias populäraste semesterö och har verkligen allt som krävs för en oförglömlig och lyckad semester. Det är lätt att ta sig hit med både flyg och båt från andra delar av Malaysia och väl på plats finns det många olika hotell i flertalet prisklasser att välja och vraka mellan.

PANTAI CENANG, resa till malaysia

Vad som gör just denna destination till en av de absolut bästa är främst utbudet av fantastiska stränder. Populärst är Pantai Cenang som ligger på Pulau Langkawis sydvästra kust. Detta är Langkawis mest välbesökta strand och lämnar inte många sol- och badsugna turister det minsta besvikna. Men förutom soliga stränder och inbjudande bad bjuder ön på mängder av aktiviteter samt mängder av billiga shoppingmöjligheter. Just här finns det nämligen ingen skatt på vare sig alkohol eller tobak, vilket gör priserna betydligt lägre här än i övriga delar av landet.

Här kan du läsa mera om: Langkawi

Malacca 

Knappt tre timmar söder om huvudstaden Kuala Lumpur ligger den otroligt mysiga och färgglada staden Malacca. Eller Melaka som den heter på malaysiska. Här präglar de street-art-målade husen den mellanstora staden. Du hittar mysiga caféer, skön atmosfär och ett lagom myller av människor som skapar en lugn och stressfri känsla. Vill du bort från storstadspulsen för en stund och uppleva småstadsliv när det är som bäst ska du verkligen besöka Melaka.

Resa till Malaysia och besök Melaka, Malacca

Två områden som är värda ett besök är Jonker walk och Malaka River. Den förstnämnda löper längs gatan Jonker street. Den bjuder varje strosande besökare på en vy av små butiker och caféer att stanna vid och besöka. Området är känt som stadens Chinatown. Återvänd en helgkväll när hela Jonker walk blir förvandlat till en enda lång nattmarknad där du kan frossa i både mat och prylar.

Resa till Malaysia, besök Malacca, Melaka
BIld av Sharon Ang från Pixabay

Det andra området, Melaka river, är en otroligt vacker syn för ögat som du kan uppleva genom en härlig båttur. Längs Melaka river, floden som rinner genom Malacca, kommer du bland annat kunna skåda det ena huset efter det andra dekorerade med imponerande och färgrik street-art. Att ta med kameran när du åker hit är nästan ett måste på grund av all fascinerande konst. Om det är någonstans du kommer fylla upp minneskortet så är det längs Melakafloden.

Resa till Malaysia, missat inte Malacca
BIld av Jinel Thao Nguyen från Pixabay

Cameron Highlands 

När du reser till Malaysia rekommenderas en tur till Cameron Highlands, vilket är en plats utöver det vanliga. Detta gröna och vackra högland är beläget ungefär 1500 meter ovanför havet och har därför en lite svalare temperatur. Platsen är inte bara älskad av turister utan stadsborna brukar själva ta sig hit upp för lite svalka och naturupplevelser. Väljer du att gå på en vandring i Cameron Highlands går det att se kvarlämningar från den brittiska kolonialtiden. Marken här uppe är utmärkt för jordbruk och det gör att grönska och odlingar av olika sorter omsluter dig. Cameron Highland producerar huvuddelen av all Malaysias te och blommor. 

Cameron Highland

Cameron Highlands består av fyra stycken olika delar. De är i sin tur uppdelade i mindre samhällen belägna på olika nivåer. Kommer du söderifrån kommer du först att stöta på staden Ringlet. Vidare når du Tanah Rata, Brichang, Kea Farm, Tringkap, Kuala Terla och till sist Kampung Raja. De flesta större hotellen och restaurangerna hittar du i Brinchang, vilket öppnar upp möjligheter för en fantastisk vistelse. Men passa på att ta dig runt till de olika delarna och upptäck en av de vackraste platserna i hela Malaysia.

Taman Negara National Park 

Taman Negara en nationalpark som ligger på gränsen mellan Pahang, Kelantan och Terengganu. Nationalparken består till största del av regnskog och räknas som en av de absolut äldsta i världen. Med imponerande 130 miljoner år på nacken är detta den bästa platsen för dig som vill upptäcka naturen när den är som bäst.

Taman Negara National Park , Malaysia

Stora delar av Malaysia består av både rörd och orörd djungel. Men Taman Negara sticker ut från mängden eftersom den erbjuder varje nyfiken besökare chansen att få utforska även de djupaste delarna utan att behöva hugga och skära sig fram igenom en vägg av lianer. Markerade stigar och gångvägar leder dig genom parken. Och du kommer med stor sannolikhet att skymta både apor, ormar och andra spännande vilddjur. Med professionella och kunniga guider får du ut det mesta av vad denna gamla och fantastiska park har att erbjuda.

Tioman 

Sist på listan har vi den omtalade och lockande ön Tioman som befinner sig ungefär 80 km från fastlandet. Till Tioman kommer du med flyg från Kuala Lumpur vilket bara tar ungefär en timme. Här möter vita stränder med varmt och klart vatten, färgglada koraller och fiskar, spännande natur och vackra vattenfall. Med andra ord är även detta ett av Malaysias många paradis. Här kan du med gott samvete koppla av och glömma allt som heter vardagsstress.

Tioman Island

Mängder av turister samlas här varje år för att slappna av. För att stoppa tårna i den vita sanden och falla till ro till ljudet av havets mjuka vågor. Men Tioman att leverera även om du vill ha mer aktivitet. Förutom att snorkla, dyka, vandra i naturen och spela golf kan du uppleva den lokala kulturen i de små och pittoreska byarna som finns på ön. Bland annat kan du besöka Tekek, Salang, Paya, Genting eller Juara. Vägnätet för att ta sig runt är inte särskilt utbyggt. Det innebär att det är enklast att ta sig fram genom att gå, cykla eller med vattentaxi.

Borneo

Och så finns såklart Borneo. Borneo som är världens tredje största ö och en plats täckt av stora ytor av fantastisk, orörd djungel. Där du kan träffa orangutanger, dyka, vandra, cykla och mycket mer. Läsa mer om Borneo kan du göra här.

Med så många guldkorn att välja mellan blir en resa till Malaysia något att verkligen se fram emot och njuta av. Detta tropiska och fascinerande resmål har verkligen något för alla.