En av världens mest intressanta städer

Kuala Lumpur, som är Malaysias imponerande huvudstad, anses idag vara en av världens mest intressanta städer av många anledningar. För bara 150 år sedan grundades denna fantastiska stad av enbart 87 kinesiska gruvarbetare på vad som var en liten och lerig flodstrand. Idag är det svårt att föreställa sig detta när man befinner sig i denna pulserande och häpnadsväckande stad.

Namnet Kuala Lumpur betyder faktiskt Det grumliga sammanflödet och kommer från att staden grundades vid de grumliga floder som flyter samman just där. Idag har staden mycket att erbjuda sina besökare och det finns flera platser, upplevelser och aktiviteter du helt enkelt bara inte vill missa.

Läs mer: Våra resor till Malaysia & Borneo

Ta dig runt i Kuala Lumpor

Kuala Lumpur ligger på halvön Malackas västra sida och du kan ta dig hit via någon av de två flygplatserna som ligger i närheten av staden – antingen Kuala Lumpur International Airport (KLIA) eller Subang Airport. KLIA ligger 55 km utanför staden och härifrån är det lättast att ta ett höghastighetståg in till Kuala Lumpurs centrum, en resa som tar ganska exakt 28 minuter.

Subang Airport, som till stor del trafikeras av inrikesflyg, ligger enbart 12 km från staden och härifrån är det smidigast att ta en taxi. Trafiksituationen i Kuala Lumpar är hektiskt med en del trafikstockningar men här finns en välfungerande kollektivtrafik som är utmärkt att använda när du vill förflytta dig. Förutom tåg- och busslinjer finns även monoraillinje som går på skenor ovan mark och som bjuder på en fin utsikt över stora delar av staden.

Ta sig runt i Malaysia, Kuala Lumpor

En stad fylld av möjligheter

Kuala Lumpor från ovan

Kuala Lumpur ligger mitt i en dal och omger sig av ståtliga och vackra berg som ger dig en utsikt utöver det vanliga. Oavsett var du befinner dig i Malaysia är du aldrig särskilt långt från fantastisk natur. Det gäller såklart även huvudstaden. Men mitt i centrum får du en storstadskänsla och Kuala Lumpor erbjuder mängder av saker att både se och uppleva.

Petronas Twin Tower

Kanske vill du svänga förbi och bevittna Petronas Twin Tower som för inte så länge sedan var den absolut högsta byggnaden i hela världen. Den är fortfarande den högsta tvillingbyggnaden i världen med sina 452 meter och en utsikt som är nästintill svindlande. Tornet är en symbol för Malaysia. Du kan åka så högt som till 41:a våningen för att besöka Skybridge. Här har du en otrolig utsikt ut över staden.

Kuala Lumpor, Petronas Twin Tower
Köpcenter & KL Tower

Efter denna imponerande utsikt kan du besöka ett av Malaysias mest besökta köpcenter som ligger precis intill. Eller om du vill ha mer utsikt beger du dig mot KL Tower. Teletornet erbjuder den högsta platsen i staden. Här hittar du både en utkiksplats och en roterande restaurang. Snacka om en oslagbar utsikt under middagen. 

Kuala Lumpor, KL Towers

Besök Kuala Lumpors China Town

Andra spännande saker att fylla dina dagar med är bland annat att besöka Petaling Street, vilket är stadens Chinatown. I China Town hittar du den äldsta marknaden i hela Kuala Lumpur. En marknad med spännande prylar och souvenirer att shoppa med sig hem. Detta är bara några av de många möjligheter som finns i denna fantastiska huvudstad!

Kuala Lumpor, China Town

Mer att göra i Kuala Lumpor

Hela staden är faktiskt en upplevelse i sig och bara genom att strosa längs gatorna fyller du dina sinnen med härliga intryck. Kuala Lumpur är en mycket mångkulturell stad. I staden finns många olika religioner och kulturer. Det avspeglar sig bl.a. i att indiska och buddistiska tempel, kyrkor och moskéer står sida vid sida. Vill du kombinera stadsintrycken med underbar natur och vackra föremål kan du exempelvis klättra upp för Batu Caves. Ta 272 steg och häpnas över den hinduiska Lord Murugans helgedomar som är byggda i naturlig kalksten. 

Resa hållbart

Det finns idag många resor till Kuala Lumpur och Malaysia som låter dig komma mycket nära både naturen, djuren och lokalbefolkningen. Malaysia satsar starkt på hållbarhet och socialt ansvar för att erbjuda dig en resa som gynnar både dig och din destination. Detta gäller speciellt naturupplevelser och stadsaktiviteter men även när det kommer till hela levnadsstilen under vistelsen.

Klimat & väder i Kuala Lumpor

Precis som i resterande Malaysia bjuder Kuala Lumpur på behaglig temperatur året runt vilket är perfekt för den semestersugne. Klimatet är ekvatorialt, vilket betyder både sol, värme, tropiskt och fuktigt klimat, men såklart även regn. Staden har ungefär 200 regndagar per år och de största regnmängderna kommer mellan augusti och november. Men även när vädret är som sämst tröstar du dig med 25 grader och tillräckligt med soliga stunder. Väder som ger dig både energi och glädje till att utforska staden.

Boende och matupplevelser

Bo i Kuala Lumpor

Kuala Lumpur har mycket att erbjuda både när det kommer till boende och matupplevelser. Här finns det ett stort utbud av fantastiska hotell och trevliga restauranger som erbjuder både smakupplevelser och avkoppling. Kuala Lumpor erbjuder hotell för alla smaker & plånböcker. Med Kuala Lumpur som utgångspunkt kan du med fördel upptäcka fantastiska platser i övriga Malaysia. Som att hälsa på rehabiliterade orangutanger på djurreservat, klättra i berg, snorkla i kristallklart vatten och mycket mer.

Bo i Kuala Lumpor
Äta i Kuala Lumpor

Utbudet av gastronomiska upplevelser finns att få på allt från billiga hak och kvarterskrogar till välrenommerade lyxrestauranger. Intresserar du dig för det lokala köket kan vi rekommendera restauranger som exempelvis Manja, Opium KL och Vin’s Restaurant and Bar. Restauranger som alla har fått fantastiska omdömen från mätta gäster. I Kuala Lumpur kommer du hitta smaker från hela världen oavsett vad för slags mat du gillar.

KLs matscen

Försäkring & vaccinationer

Oavsett om du kommer stanna i Kuala Lumpar eller resa runt är det några saker som du bör tänka på innan avfärd. Det är att kolla din försäkring och att vaccinera dig. Lite beroende på vart du ska och hur länge du ska vara borta kan vaccinationerna variera. Rådfråga alltid en läkare minst 4–8 veckor före avresa. Genom att vidta de vanliga säkerhetsåtgärderna och vara förberedd kan du slappna av och njuta av din semester precis på det sätt som den är menad att njutas!