En kombination av djungel- och strandliv

Borneo är världens tredje största ö och en plats täckt av stora ytor av fantastisk, orörd djungel. Många äventyrslystna och nyfikna turister väljer att resa till Borneo för att upptäcka natur och djurliv på nära håll och variera detta med lata dagar på vita sandstränder. I Borneos makalösa regnskog trängs både exotiska växter och djur tillsammans i harmoni och tack vare bra leder och lätt framkomlighet kan du få lov att hälsa på i deras värld och se hur djuren lever i sina naturliga omgivningar. Med en ö som präglas av både djungel och paradisstränder kommer du få en resa utöver det vanliga och som garanterat kommer få dig att vilja återvända.

Läs mer: Våra resor till Borneo

Läs mer: När är bästa tiden att besöka Malaysia & Borneo?

Upplev äkta djungeläventyr under din resa till Borneo

Borneo lockar många turister för möjligheten att se orangutangerna som lever här och samtidigt göra något bra för landets unika ekosystem. Precis som på många andra platser hotar palmoljeindustrin och skövlingen av regnskog även orangutangerna och det vilda livet här på Borneo och orangutangerna riskerar att förlora sina hem. Här kan du både ta del av öns rika ekoturism samtidigt som du medverkar till att bevara viktig regnskog. Som ett stort plus i kanten är du dessutom med och stärker lokalbefolkningens levnadsvillkor. Sedan många år tillbaka arrangerar vi resor hit med fokus på hållbarhet och småskalighet där stora delar av de pengar som kommer in bidrar till den lokala ekonomin.

Kenzan Tours & Borneo Adventures

Företag som anordnar dessa typer av resor är exempelvis Kenzan Tours samarbetspartner Borneo Adventure. Med deras hjälp får du möjlighet att komma närmare både naturen, djuren och de lokala stammarna som lever djupt inne i regnskogarna. Guiderna som gör hela ert äventyr till en oförglömlig upplevelse är lokalt anställda. Med stor kunskap om regnskogens natur och djurliv lotsar de er genom djungeln. En plats som de med hela sitt hjärta värnar om att bibehålla som den är. Så för dig som alltid drömt om riktiga djungeläventyr är Borneo en riktig skatt. 

Läs mer: Intervju med Borneo Adventures grundare

Sarawak 

Ön Borneo, rent politiskt, är uppdelad mellan tre olika länder, Malaysia, Indonesien och Brunei. Den del som tillhör Malaysia består av två stycken delstater varav den ena är Sarawak och den andra Sabah. Sarawak är den största delstaten på Borneo och fantastisk regnskog täcker ön. Under din resa till Borneo har du all möjlighet att utforska denna tillsammans med kunniga och vana guider.

Vädret i Sarawak

Vädret i Sarawak är varmt och fuktigt året om. Januari erbjuder lägsta temperatur på 31grader och juli en högstapå 35 grader. Dessa temperaturer gör Sarawak idealistiskt för sol, bad och utflykter året om, vilket kan kännas lockande speciellt när den svenska vintern knackar på dörren. Men med tropiskt klimat kommer också regn vilket Sarawak, och resten av Borneo, också träffas mycket av. Lägst nederbörd är det under sommaren, mellan maj och september.

Kuching – Sarawaks huvudstad

Sarawaks huvudstad heter Kuching, vilket också är den största staden på hela Borneo. Detta betyder dock inte att den är särskilt stor. Kuching är fortfarande tillräckligt liten för att du ska kunna utforska den till fots. Även om den är liten bjuder den dock på en kulturell mångfald utan dess like och ger dig både stad och natur i en härlig balans. Det finns närmare 45 olika kulturer som samsas i staden, med lika många olika språk.

Denna stora mix av kulturer ger varje besökare en fantastisk vistelse präglad av både möjligheter, upplevelser och god atmosfär. När du väl är i Kuching finns det flera tempel som är värda ett besök. Har du tur så kommer du i precis rätt tid för landets olika högtider och får vara med om stora fester. Några högtider som du i så fall vill pricka in är Hungry Ghoast som de firar vid Hiang Thian Siang Temple eller Kong Teck Choon som de firar vid Hong San Temple.

Kuching, Sarawak, Malaysia

Semenggoh – där orangutangerna tas om hand

Tar du sedan en billig bussresa från Kuching i knappt en timme når du Semenggoh. Semenggoh är ett reservat som ger hotade arter ett nytt hopp. Vid sidan av allt jordbruk, skogsavverkning och jakt som försiggår runtom i världen finns detta Wildlife Center som ser till att ta hand om djuren, framförallt orangutangerna, på bästa möjliga sätt. De orangutanger som lever här var antingen skadade eller sjuka när de räddades. Semenggoh erbjuder en fristad för att rehabilitering. Besökare är mer än välkomna att besöka Semenggoh för att uppleva detta rika naturliv och hälsa på djuren.

För bästa upplevelse bör du komma i samband med matningstiderna. Då visar sig flest orangutanger, något som sker under morgonen och eftermiddagen. Under din vistelse får du även mer information om orangutangernas namn och bakgrund medan du betraktar på dem. 

Missa inte nattmarknaden i Siniawan

Ungefär 20 km utanför Kuching hittar du Siniawan. Det är en liten och mysig stad som är hem till ungefär 3 600 invånare. Staden är väldigt cykelvänlig och är mest känd för sin marknad, Siniawan Night Market. Den håller öppet varje fredag, lördag och söndag. Gatorna är ofta kantade med gamla trähus och kinesiska lyktor vilket gör hela staden till en vacker plats fylld med härlig atmosfär.

Under de senaste åren har staden investerat mycket i sin marknad. Det för att lyfta fram sina kulturer och traditioner. Ta en tur längs den livliga marknaden och upplev Siniawans kultur på nära. Smaka på de spännande maträtterna som lagas och säljs längs gatan, det hela är en upplevelse du garanterat kommer att uppskatta.

Sabah – den mindre av malaysiska Borneos två delstater

Låt oss nu ta oss vidare till den mindre av Borneos två delstater – Sabah. Här kan du ge dig ut i djungeln, dyka ner i havet, klättra i berg och slappna av på vita sandstränder. Vi vågar påstå att Sabah har allt för en lyckad semester. Oberoende på vad du föredrar kan vi lova att du kommer hitta precis de aktiviteter som passar just dig. Kanske vill du besöka den absolut bekvämaste safarin – en båttur på Kinabatanganfloden som ger dig goda möjligheter att skymta både orangutanger, krokodiler, näsapor och elefanter utan att behöva fälla enda svettdroppe. Eller varför inte komma lite närmre naturen i Danumdalen. Här du kan bo i en lodge och uppleva djuren på nära håll.

Suktar du efter ännu mer djungeläventyr kommer Maliau basin inte göra dig besviken. Tillsammans med parkvakter eller guider kan du ta den vanliga vandringslingan på 3–5 dagar och uppleva orörd regnskog. Här möter ett fantastiskt växtliv och imponerande vattenfall. Allt med vetskapen om att du förmodligen är den enda turisten inom tio mils radie. Du kan även få den finaste dykningen i Sipadan, hälsa på rehabiliterade orangutanger i Sepolok, eller njuta av livet på en av landets vackraste stränder som ligger strax norr om Kota Kinabalu. Sabah må vara den mindre delstaten men möjligheterna för en spännande och njutningsbar Borneosemester är absolut inte färre.

Kota Kinabalu – Sabahs huvudstad

Sabahs huvudstad heter Kota Kinabalu. Staden är fylld av mopeder, gallerier, biografer och andra stadslockelser i kombination med sprudlande natur, hot springs och ett spännande djurliv. Många menar att Kota Kinabalu är en av södra Asiens mest fascinerande stad. Staden har mycket att erbjuda sina besökare och är speciellt känd för bra fiskevatten som möjliggör fantastisk snorkling.

Även många bergsklättrare tar sig gärna hitåt för att bestiga Malaysias högsta berg – Gunung Kinabalu. Berget är lätt att ta sig an även för nybörjare. När du sedan vill vila finns det gott om sandstränder att sträcka ut benen på. För avkoppling och återhämtning finns det även flertalet läckra hotell att välja mellan, beroende på önskemål och plats. I huvudstaden kan du bland annat välja mellan The Hill Lodge som består av mysiga bungalows inne i Kinabalu Park, eller Horizon Hotel som ligger mitt i hjärtat av staden. 

Sandakan – för orangutanger & sköldpaddor

En annan fantastisk stad i Sabah är Sandakan. Staden som är speciellt känd för Sepilok Orangutang Rehabilitation Centre. Sepilok är ett reservat som räddar och rehabiliterar orangutanger. Förutom reservatet kommer många människor till Sandakan för att se vacker regnskog på nära håll och bara njuta av en fantastisk semester.

Utanför Sandakans kust kan du hitta ett annat spännande äventyr, nämligen Selingan Island – eller Turtle Island som ön också kallas. Denna ö är ett skyddsområde. Här ägnar de sig åt att ta hand om sköldpaddor för att sedan släppa ut dem i det fria igen. Bästa tiden att åka hit är från mars till juli. Då tar sig sköldpaddorna fram till havet för att påbörja sitt nya vuxna liv i det vilda. Eller åk hit från juli till oktober. Då kommer sköldpaddorna för att lägga sina ägg i sanden. Allt som allt har Sandakan många pärlor att bjuda på, och alla dessa fantastiska aktiviteter i kombination med sol och bad kommer göra att du inte blir det minsta missnöjd.

Sabah, Orangutanger, Borneo

Några saker att ta med i planeringen inför din Borneoresa

Men vad kan vara bra att tänka på innan du gör en resa till Borneo? Det är alltid viktigt att tänka på sin egen säkerhet. Ska du besöka Borneo kan det vara bra att säkerställa att du är försäkrad. Även om Malaysias sjukhus har en bra standard kan det bli en dyr historia om du måste betala räkningarna ur egen ficka. Vaccinationer är en viktig säkerhetsåtgärd. Ska du resa till Borneo är det viktigt att vaccinera sig. Ett grundskydd mot bland annat Hepatit A och B, tyfus och stelkramp alltid bra att ha. Rådfråga en läkare minst 4–8 veckor innan avfärd för att få mer exakt information om vilka vaccinationer du bör ta.

På Borneo kan det också vara bra att försöka skydda sig så mycket som möjligt mot myggor eftersom de kan bära på malaria och andra sjukdomar. Genom att vara medveten om alla risker och göra din resa så trygg som möjligt får du alla chanser att kunna njuta till hundra procent och uppleva en ö fylld med fantastiska äventyr och vackra miljöer.

Intresserad av en Borneoresa? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!