Pricka rätt i kalendern för att få ut det mesta av din resa till Malaysia

Sol, bad och tropisk värme är en stor garanti för dig som väljer att resa med Malaysia som slutdestination. Eftersom Malaysias väder är varmt och tropiskt året runt där du kan njuta av en medeltemperatur på ungefär 21 – 32 grader. Den absolut varmaste perioden är mellan april och maj för den som gillar att svettas lite extra på strandkanten. Här kan temperaturerna nå så högt som trettiotre grader vilket gör destinationen gynnsam ur flera synvinklar. Förutom ett underbart väder bjuder landet även på vackra vyer, härliga naturupplevelser, spännande aktiviteter, pulserande storstäder och fördelaktiga priser som gör att du får ut det absolut mesta av din resa.

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Kallast222223232323222322232322
Varmast323333333333323232323232
Soltimmar192209202189195198202195168164147167
Regn(mm)171169237279216126102157188275259230
Regndagar161517211713111417212218

Läs mer: Våra resor till Malaysia

Malaysias varierande väder – Undvika regn, går det i ett tropiskt paradis?

Då tropisk värme även betyder också monsunregnsperioder, vilka varierar lite beroende på var i Malaysia du befinner dig. Den sydvästra monsunen infaller ungefär från april till september medan den nordöstra sker från oktober till mars. Eftersom Malaysia ligger i en tropisk virvel betyder det att det alltid är någon del av landet som är får monsunregn.

Men är du bara lite uppmärksam, planerar i förväg och väljer rätt plats vid rätt tidpunkt kan din semester bli exakt så perfekt som du tänkt dig. Med det sagt kan du med lite förberedelser och en gnutta tur uppleva molnfri himmel, strålande sol och glesbefolkade stränder att njuta på. 

Malaysia väder på öst- respektive västkust 

För att hjälpa dig lite i planeringen kommer vi att gå igenom när det är den absolut bästa tiden att åka till Malaysia, beroende på vart du ska. Malaysia väder varierar beroende på vilken del av landet du tänker åka.

Läs mer: Kuala Lumpor

Malaysia väder – östkusten

Lutar önskemålen åt att resa längs östkusten, Kota Bharu och Perhentian-öarna, bör du undvika perioden november till mars eftersom denna del blir rätt ödslig just då. Många hotell håller nämligen stängt under dessa månader och det är dessutom rätt vanligt att även färjor blir inställda. Istället rekommenderar vi att åka från april till oktober, speciellt under sommaren då turismen är som mest sprudlande.

Malaysia väder, när är bästa tiden att åka till Malaysia
Malaysia väder – västkusten

Västkusten däremot, där du hittar Pangang, Langkawi och den mångkulturella huvudstaden Kuala Lumpur, är en stor succé från december till mars då vädret här är som allra bäst just då. Undvik april till oktober då monsunperioden infaller.

Läs mer: Penang

Bästa tiden för att utforska djungeln på Borneo

När är bästa tiden att åka till Borneo? Borneos väder inkluderar mer eller mindre regn året runt, så oavsett när du väljer att resa hit finns risken att kortare eller längre regnskurar ger avbrott i aktiviteterna under solsemestern. Eftersom Borneo består till största delen av frodig och grönskande regnskog är det inte så konstigt att vädret ser lite annorlunda ut här. Men det är dock just detta som lockar många turister – den fantastiska regnskogen som finns tillgänglig att uppleva på nära håll, så lite monsunskurar går lätt att förbise när man får upplevelser som dessa.

Malaysia väder, djungeläventyr Borneo

Om du ska resa till Borneo under mars till oktober har du större möjlighet att undvika regnskurar då nederbörden är som minst under denna period. Men inte bara det – du får även en större chans att få skåda de vilda orangutangerna som bor på ön, något som du såklart bara inte får missa!

Ön har fantastiska reservat som räddar och rehabiliterar orangutanger och andra hotade arter. När du besöker ett reservat erbjuds du möjlighet att tillsammans med lokala guider hälsa på djuren i deras naturliga omgivningar. Eftersom reservaten satsar på småskalig ekoturism bidrar du som besökare den lokala ekonomin. 

Bästa tiden för djungeläventyr Borneo

Bästa tiden om du ska på dyksemester på Borneo

Vi rekommenderar även att passa på att uppleva livet under vattenytan. Under juli till augusti är tiden som absolut bäst för dykning & snorkling. Borneo bjuder på goda snorklings- och dykmöjligheter och under just dessa månader är förhållandena som allra bäst. För den våghalsiga kan ett besök i mars till april vara väldigt kittlande. Det är den period som ger störst chans att få en skymt att valhajar.

Mellan december och januari bör du dock undvika en resa till just Borneo. Under denna tid går turismen nästan helt i ide eftersom det regnar i princip varje dag. Då är inte ens de vilda djuren i regnskogen är särskilt sugna på att visa sig och det annars turkosa havet kring ön blir både vågigt och grumligt. 

Malaysia väder, när är bästa tiden att dyka

Nå toppen av Mount Kinabalu

Att nå Malaysia högsta punkt, Mount Kinabalu, är en fantastisk upplevelse. Fastän toppen är strax över 4000 meter över havet är den inte särskilt svår att nå. Det gör klättringen till en populär aktivitet även för den oerfarne klättraren. Men eftersom ett företag har monopol på bergaktiviteterna är priserna högre än Malaysias i övrigt billiga priser.

Men även om priset är högre är det verkligen värt det då du längs vägen upp får uppleva vacker natur. Måltider är inkluderade och väl uppe på toppen kommer du kunna se ut över hela Borneos gröna och mäktiga djungel. Eftersom berget är beläget på Borneo bör du nog planera din resa genom att försöka undvika regnperioderna. Absolut torrast är det på Borneo februari-april. Det är mycket att tänka på när man ska planera sin resa men Malaysia ger dig goda förutsättningar att få uppleva en riktigt drömsemester! 

malaysia väder, bästa tiden att bestiga mount kinabalu

Sugen på en resa till Malaysia eller Borneo? Skicka in en förfrågan i formuläret nedan så hjälper vi dig gärna skräddarsy en resa efter just dina önskemål.