Penang bjuder på en smakrik resa

Malaysia är ett resmål som bjuder på ett paradis på många sätt. Med ett tropiskt klimat, rikt djurliv, frodande natur, kritvita stränder och en vänlig befolkning är risken väldigt liten att du kommer att få hemlängtan. Du som ska resa till Penang har mycket att se fram emot, inte minst när det kommer till matupplevelser, men även natur och stadsliv.

Länk: våra resor till Malaysia

George Town, Penang, Malaysia är känt för sin gatumat
Foto: Iszarizal Ismail from Pixabay

Pelau Penang är en av Malaysias största öar. George Town har årligen många besökare som vill ta del av landets matparadis under en strålande sol. Mellan varje måltid kan du enkelt fylla ut din tid med att slappna av på de vackra sandstränderna. Eller om du drivs mer av upptäckarlust upptäcka Penangs natur och närbelägna städer. Med andra ord är Penang en ö som bjuder varje besökare på en underbar tid fylld med härligt väder, god mat och många aktiviteter att välja bland. Har du inte redan nu börjat se fram emot din resa hit så kommer du snart att göra det!

Feringgi Penang

Flera sätt att ta sig till Penang

Penang är egentligen inte enbart en ö utan även en stat. Ön tillhör även Sebarang Perai på fastlandet där du kan hitta den närmaste tågstationen i hamnstaden Butterworth. För dig som vill ta dig till Penang finns det många alternativ. Du kan välja antingen flyg, tåg, buss eller bil. Ön har en av Malaysias största flygplatser, Penang International Airport. Flygplatsen ligger 16 km söder om öns största stad, George Town. Denna flygplats har bra förbindelser med alla större städer i sydöstra Asien och andra delar av världen. Tack vare närheten till George Town kan du enkelt och smidigt ta dig in till centrum med både buss och taxi.

George Town, Penang, Malaysia

Vill du hellre ta tåget åker du till Butterworth där det sedan är gångavstånd till färjeterminalen. Det går färjor från fastlandet till ön ungefär var 15:e minut. Penang har två stycken broar som förbinder ön med fastlandet som du enkelt kan korsa med buss. Bussen kan du ta från nästan alla större städer i Malaysia för att komma till Penang, eller tvärt om. En fördel för dig som inte bara vill utforska Penang utan även passa på att besöka omkringliggande platser. Bussen är inte särskilt dyr, precis som allt annat i landet, så även om du har en snäv budget finns det många möjligheter för äventyr.

Penang ferry

Ta dig runt ön

Väl framme i Penang öppnas ett helt landskap av möjligheter upp sig för dig som besökare. Här finns det flera städer som är väl värda ett besök. Du kan upptäcka dem antingen till fots eller med kollektivtrafiken. Eller varför inte hyra moped eller bil. Idag finns det många paketlösningar att välja mellan, med allt från förutbestämda boenden och aktiviteter till chans för en skräddarsydd resa just för dig.

När det kommer till Malaysia ligger dessutom stort fokus på småskalig ekoturism där du som besökare får chans att komma nära både naturen, djuren och lokalbefolkningen samtidigt som du bidrar till att främja den lokala ekonomin och miljön. Hållbara resor och socialt ansvar genomsyrar våra resor, vilket i slutändan gynnar dig lika mycket som din destination. 

Saker att göra i Penang

Städer att besöka

Några städer som du säkert vill pricka in i semesterschemat är Bayan Lepas, Balik Pulau, Teluk Bahang och såklart George Town. Bayan Lepas är ett stort industriområde som ligger nära flygplatsen och vars största inkomstkällor är turism och elektronisk tillverkning. Balik Pulau däremot är mest känt för risfält och sina vackra och frodande fruktodlingar som fyller omgivningarna med färg. Teluk Bahang är en liten fiskeby och även en utgångspunkt för dig som vill besöka nationalparken. 

Penang national park

George Town – regionens största stad

Sist, men definitivt inte minst, har vi George Town som är den största staden på ön. Denna stad är till bredden fylld av gamla kyrkor, tempel, moskéer och kolonialhus från 1800-talet. Denna ombytliga och spännande omgivning gör hela staden till en enda stor upplevelse. George Town är också känd för sin gatukonst så glöm för all del inte att ta med kameran! Det är också här som du hamnar mitt i centrum av Malaysias matparadis och du kan hitta mat från hela världen på menyerna.

Foto: Iszarizal Ismail from Pixabay
George Town, Penang, Malaysia är känt för sin street art

Här finns allt från lyxiga finrestauranger till lokala och billiga hak på gatukanterna. Listan på rekommenderade restauranger är oändlig och du kommer inte ha det minsta svårt att hitta en fantastisk måltid. Många mätta och nöjda besökare tipsar om bland annat Cheang Kee som satsar speciellt på asiatisk och kinesisk mat med mycket fisk och skaldjur. Two Frenchies Cafe Bistrot som serverar fransk och europeisk mat med många alternativ även för veganer och vegetarianer. Eller The Loft – Love Lane som bjuder på en mysig och barnvänlig miljö och Holy Guacamole.

Kombinera Penangresan med Langkawi

Ta några dagar och upplev allt vad Penang har att erbjuda genom att boka in dig på ett av de många hotell som finns tillgängliga över hela regionen. Vill du kombinera din resa med Malaysias populäraste semesterö kan du ta antingen ta ett flyg från flygplatsen eller en båt från George Town för att komma dit. Denna paradisö heter Langkawi och är ett riktigt paradis. Langkawi lockar med oförglömliga stränderna som tillåter dig att sticka ner tårna i kritvit och varm sand samtidigt.

Pantai Cenang är öns mest besökta strand och erbjuder en vy som är nästan magisk. Ta några lata dagar på strandkanten eller boka in några av de många vattenäventyr som anordnas, shoppa taxfree alkohol och ta linbanan upp till det 700 meter höga berget Michigan för att få en utsikt som heter duga. Med Penang som utgångspunkt finns det inga begränsningar för hur mycket du kan uppleva under bara ett besök.

Läs mer: Resa till Langkawi

Saker du inte får glömma

Precis som alltid när du reser utomlands är det viktigt att du planerar vissa saker i förväg. Speciellt försäkringar och vaccinationer. Även om sjukhusen på Malaysia rent generellt håller hög standard kan en olycka bli en dyr historia om du inte är försäkrad under din vistelse.

Det finns flera olika vaccinationer du bör ta innan du ger dig av, som exempelvis Hepatit A och B. Vilka vaccinationer just du behöver varierar lite på vart du ska och hur länge du ska stanna. Rådfråga alltid din läkare minst 4–8 veckor innan avresa. Med ett säkerhetstänk och planering kommer du kunna njuta fullt ut av Penang och alla de möjligheter som öppnar sig så fort du landar. Denna ö, och hela Malaysia, är ett semesterparadis som överträffar de flesta förväntningar och lämnar de flesta resenärer med en önskan och förhoppning om att återkomma!