Langkawis nordöstra hörn hittar du en av öns mest besökta sevärdheter, Kilim Geoforest Park. Här kan du glida fram i en öppen flodbåt (solskydd finns) mellan de enorma sandstensformationer, spöklika mangroveträsken och vackra stränder på vindlande, slingriga vattenvägar. De vackra sandstensformationerna har namn som Borobodurtemplet, Elefantstenen & De hängande trädgårdarna. Sandstensformationerna är urgamla och formades för över 500 miljoner år sedan. 

Kilim Geoforest Park

Våra viktiga mangroveträsk

Kilim Geoforest Park är också unik eftersom det är den enda platsen i Malaysia där man kan finna en samexistens av kust- och mangrove ekosystem. Mangrovesystemen som är så vitalt viktiga eftersom de “äter” koldioxid. Mangroveträdens rötter fungerar också som en barnkammare, ett skydd och skafferi åt fiskar, skaldjur och andra organismer. Den renar också vattnet från sediment och föroreningar.

River boat, Kilim Geoforest Park
Mangrove, Kilim Geoforest Park

Det finns ett bra utbud av djurliv i Kilim Geoforest Park. I parken kan du få möta allt från utter och monitorödlor till makaker och trädkrabbor. Under fågelsäsongen (september till mars) kan du bl.a få se kungsfiskare och olika sorter av örn.

örnar, Kilim Geoforest Park
Fladdermöss, Kilim Geoforest Park
Makak, Kilim Geoforest Park
örnar, Kilim Geoforest Park

Vad är en geopark?

En geopark är ett område med geologisk betydelse både faktorer vad gäller vetenskaplig, skönhet eller sällsynthet. Ofta vägs inte bara den geologiska betydelsen in utan även det ekologiska, arkeologiska, historiska och kulturella värdet. Kelim Geoforest Park ingår i Unesco och är på över 100 km2

Utflykter i Kilim Geoforest Park

Det finns många arrangörer av båtturer men uppläggen är tämligen likvärdiga. Utflykterna utgår från två olika platser, den mer officiella Kampung Kilim och från Tanjung Rhu Beach. Turerna inkluderar stopp i fladdermusgrottan (inget för den klaustrofobiska), den lilla sjön där örnarna matas, krokodilgrottan, stopp vid en fiskfarm och de längre turerna inkluderar även strand & lunchstopp. I grottorna kan du även se en mängd fossiler och gigantiska stalagmiter & stalaktiter.

Tanjung Rhu, Kilim Geoforest Park

Om du hellre vill upptäcka geoparken i din egen takt finns kajaker att hyra.

Kostnaden för en båtutflykt ligger på mellan RM200-500 beroende på vad som ingår. Enklast tar du dig till de olika startplatserna genom att antingen boka en tur genom ditt hotell eller hyra bil. Turerna tar vanligtvis runt 4 timmar.

Sugen på en resa till Langkawi? Läs allt om våra resor.

Foto: Cathinka Ingman, Algarve

Gillar du äventyrsresor? Kika då på våra resor till Sri Lanka.