Vi är nog många som drömmer om att få möta orangutanger när vi besöker Borneo. Och kanske allra helst möta dem vilda i regnskogen. Men att få möta dem helt vilda är få förunnat eftersom dessa regnskogar ofta ligger ganska avlägsna så de allra flesta har kanske varken tid eller tålamod att ta sig dit. Då är det tur att det finns ställen som Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre.

Våra resor: Expedition till södra och centrala Borneo – ekoresa 12 dagar

Orangutanger, Semenggoh, Borneo

Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre

På Semenggoh tar de sedan 1975 emot orangutanger som hittas skadade, föräldralösa eller orangutanger som tillfångatagits som husdjur. Målet är att rehabilitera dem och att så småningom återigen låta dem leva helt i det fria. Ett tidskrävande arbete som kan ta upp till 7-8 år. På centret ger de oss besökare möjlighet att få se orangutangerna vid två tillfällen varje dag. 

Varje morgon kl.9 och eftermiddag kl.15 serverar skötarna mat till orangutangerna. Ibland kommer de, ibland inte så du är inte garanterad att få se dem. Är du på Borneo under fruktsäsong är det mindre sannolik att få möta dem eftersom det då finns gott om mat i regnskogen de lever i. Orangutangerna har ett område på 750 hektar där de återanpassar sig till ett liv i skogen.

Orangutanger, Semenggoh, Borneo

Lite fakta om orangutanger

Orangutangerna finns idag enbart på Borneo och i Indonesien och är utrotningshotad. En stor orsak till utrotningen är att orangutangernas hem, regnskogen skövlas till förmån för de stora palmoljeodlingarna. Men även tjuvjakt och att människor tillfångatar orangutanger och har dem som husdjur bidrar till minskningen av orangutanger. Orangutang betyder skogsman på malay och en orangutan kan bli mellan 50-70 år. Honorna väger ca 50 kg medan hanarna kan väga upp emot 100 kg.

Orangutanger, Semenggoh, Borneo

Ta dig dit & tänk på

Rehabiliteringscentret ligger strax utanför Sarawaks provinshuvudstad Kuching. Det tar ca 30-45 min att ta sig dit. Enklast är att köpa en färdig tur, ta en taxi eller hyra bil. Du får enbart besöka de två matningstationerna. Detta för att inte störa förvildningsprocessen och också för din egen säkerhet. För även om orangutangen oftast är ett fredligt djur är flera av dessa individer utsatta för stora trauman. På centret lever ca 20 individer.

Det är viktigt att du visar hänsyn, inte retar eller matar djuren och gör som vakterna säger till dig. Parken finns till för orangutangerna och vi är tacksamma besökare.

Läs mer: Orangutangen – har skogsmänniskan en framtid?